Zelf wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken, hoe doe je dat

Een jaar of 5 geleden maakte ik mijn eigen wasmiddel. Ik vond t super leuk om te doen, rook ook lekker als ik dan ’s morgens wakker werd! Maar toen hoorde ik wat verhalen over verstoppingen van de wasmachine. Ik had net een nieuwe wasmachine, en durfde toen geen eigen gemaakt wasmiddel meer te gebruiken. Maar na wat uitzoekwerk blijkt dat dus allemaal geen probleem te zijn, niet meer dan met regulier wasmiddel. Sowieso is het handig als je eens in de zoveel tijd een wasje op 60 of 95 graden draait, zodat alles in de machine weer even lekker schoon wordt. Ik was dus alles op 40 graden, maar handdoeken op 60, en een enkele keer op 95.

Anyway, nadat ik dus weer gerust gesteld was na al die jaren, heb ik opnieuw een poging gewaagd. Inmiddels is de gezinssamenstelling wat veranderd (van 1 volwassene + 1 kind naar 2 volwassenen + 4 kinderen) en is de wasbehoefte dus ook behoorlijk veranderd. Dat maakt ook dat de besparing nog groter zal zijn, en de belasting voor natuur ook een stuk minder per persoon! Gistermiddag ben ik samen met mijn dochter begonnen. Zij is de zeep gaan raspen en ik zette vast het water op. Het recept is trouwens echt super simpel:

40 gram geraspte zeep
2,5 liter water

Als het water kookt, roer je de zeep er door (vuur mag uit). Wanneer de zeep is opgelost en het water wat is afgekoeld, kun je het overgieten in bijvoorbeeld je oude wasmiddelflessen. Ik had niet zoiets voorradig, niet genoeg voor 2,5 liter, dus ik heb het in van die bewaarpotten gedaan. Het is wel handig om iets te nemen met een redelijk grote opening. Nu lijkt het nog een waterig goedje, maar wanneer dit even staat wordt het echt best wel dik. En slijmerig. Jaren geleden bewaarde ik het in een emmer, ik maakte ook 5 liter per keer, en de volgende dag ging ik er even door met een mixer. Dan is het wat makkelijker in een wasbolletje te doen. Nu heb ik het vanmorgen even door geroerd met een vork. Vanavond gaat de eerste was er in!

Zo zag het er gister avond uit, nog helemaal vloeibaar!

Ik ga er dit keer ook eens op letten hoe veel wasmiddel nu eigenlijk nodig is voor een schone was. Met de reguliere wasmiddelen merkte ik al dat ik eindeloos minder kon gebruiken (gebruikte ik dan zo gruwelijk te veel wasmiddel?!), en ik nog steeds niet heb gemerkt dat de was niet schoon werd. Ik ben erg benieuwd hoe dat met eigen gemaakte wasmiddel uitpakt.

Hebben jullie al ervaring met zelf gemaakt wasmiddel?

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *