Wat kost boodschappen doen gemiddeld?

Boodschappen kosten

Al heel erg lang vroeg ik me af wat nu een reëel bedrag is voor boodschappen. Zoals zo veel gezinnen tegenwoordig, zijn wij een samengesteld gezin en is het hier de ene dag volle bak (4 kids) en de andere dag relatief rustig (2 kids). Maar dit is dan weer niet elke week hetzelfde, maar over twee weken genomen dan wel weer 50%. Je zou kunnen zeggen dat we fulltime met 5 personen wonen, maar ja, de leeftijd van de kinderen maakt ook nog uit in de kosten. Pubers eten nu eenmaal veel meer dan kinderen voor die periode. Welnu, eindelijk heb ik dan hier een lijst gevonden die inzicht geeft! Gedeeltelijk, want onderstaande bedragen gelden alleen voor eten en drinken. Shampoo, wc-papier, schoonmaakmiddel etc is hier allemaal niet bij opgeteld.

Uitgaven boodschappen

Wanneer je een tweepersoonshuishouden bent van bijvoorbeeld man en vrouw tussen de 14 en 50 jaar, dan kijk je dus naar de bedragen in de tweede kolom. Wanneer je een 4 persoonshuishouden hebt, kijk je naar de bedragen in de 4e kolom. Wanneer je de ene dag een eenpersoonshuishouden bent, en de andere dag een 3 persoonshuishouden, dan kijk je voor de ene dag in de eerste kolom, en voor de andere dag in de 3e kolom. Spreekt opzicht voor zich, maar ik telde eerst bedragen uit de eerste kolom bij elkaar op in plaats van bedragen uit de vierde kolom, en het totaalbedrag verschilde bij mij dus €270 per maand. Een behoorlijk bedrag 😉 Ik was weer te snel, had niet goed gelezen, je kent het wel.

Nu is dus duidelijk wat gemiddelde bedragen zijn voor eten en drinken. Maar welk bedrag breng je nu naar de supermarkt? Dus inclusief verzorgingsmiddelen, schoonmaakmiddelen, wasmiddel, wc papier, etc? Ik heb bedragen gevonden op het Nibud die in een document staan over kostgeld. Dit zijn dus richtbedragen vanaf dat iemand kostgeld kan betalen en dus voor personen vanaf 15 jaar ofzoiets. Maar goed, baby’s kosten ook een hoop, en kinderen van 8 komen maar wat graag onder de blubber thuis, dus ik ga er voor het gemak even vanuit dat deze bedragen per persoon zijn. Per élk persoon dus.

Zij geven aan dat de was €1,80 per maand kost. Daarbij gaan ze uit van 2 volle wassen (van 5 kg) per week per persoon.
Verzorgingsartikelen, inclusief wc papier, kost gemiddeld €13,50 per persoon per maand.
Schoonmaakartikelen kosten gemiddeld €3,60 per maand per persoon.
Samen kom je uit op €18,90 per persoon per maand. Dit lijkt geen bijzonder groot bedrag, maar wanneer je met 5 personen bent, is dit toch elke maand €94,50!

Zo, dan heb je nu alle supermarktkosten bij elkaar. Dit maakt het stellen van een budget veel makkelijker! Ook kun je nu makkelijker inschatten waar je op kunt besparen, er is immers al een onderscheid gemaakt in verschillende posten. Let wel, hier is geen rekening gehouden met speciale behoeften. Voor jou gelden wellicht andere bedragen, door bijvoorbeeld ziekte of zwaar lichamelijk werk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *