Sparen voor je kind met een kleine portemonnee

€12000+ sparen voor je kind met een kleine portemonnee

Vaak denken ouders met een kleine beurs dat sparen voor de kleine voor hun niet is weggelegd. Zonde, want dat is vaak wel mogelijk! De lat moet alleen niet gelijk zo hoog gelegd worden. Bijna iedereen kan wel €1 per week missen. En in het eerste jaar gaat het ook echt maar om €1 per week. Kijk maar eens naar onderstaande tabel. De eerste kolom geeft aan hoeveel je opzij zet per week. De tweede kolom geeft aan hoeveel je na een jaar gespaard hebt. De derde kolom laat het totaal gespaarde bedrag zien, dus voorgaande jaren zijn hier bij opgeteld.

Stel dat je begint met sparen bij de geboorte van je kind. Dan maak je elke week €1 over naar de spaarrekening van je kind. Dit is €52 per jaar. Wanneer je kind 1 wordt (en dus naar zijn 2e levensjaar gaat), verhoog je dit bedrag met een euro, naar €2 per week. Dan spaar je dus €104 in een jaar en komt je totaalbedrag uit op €156. Wanneer je kind 2 wordt, verhoog je dit bedrag naar €3 per week, enzovoorts.

Je begint heel klein, en de eerste jaren heb je misschien helemaal niet het idee dat er ook echt iets gebeurd. Maar wanneer je kind 6 wordt, heb je toch maar mooi al meer dan €1000 gespaard. En dat zonder dat je gemerkt hebt dat je minder te besteden had. Waarschijnlijk ga je ook elk jaar steeds iets meer verdienen. Zo groeit jouw spaardoel mee met je salaris.

Wanneer je besluit te sparen tot de 21ste verjaardag van je kind, heb je al meer dan €12000 opzij gezet. En in deze berekening is geen rente mee genomen. De 0,05% rente die op jaarbasis gegeven wordt bij veel banken is namelijk het uitrekenen nauwelijks waard. Wanneer je besluit het geld vast te zetten voor langere tijd, zou je wel kunnen profiteren van rente. Dat maakt sparen nog leuker!

Hoe sparen jullie voor je kind(eren)?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *