Samenwonen: 8 financiële tips

 

Spannend, samenwonen! Misschien heb je al na gedacht over kleuren en meubels. Maar het is zeker ook belangrijk van te voren goed na te denken over de financiële gevolgen.

 1. Inkomsten en uitgaven 
  Daarvoor is een overzicht van de inkomsten en uitgaven een handige start. Zo kom je er achter hoe jullie er apart van elkaar voor staan. Het is belangrijk hier open en eerlijk over te zijn, ook over schulden! Je wilt immers niet dat er nare verrassingen volgen wanneer je net het geluk gevonden denkt te hebben.
 2. Huren, kopen, intrekken?
  Wanneer duidelijk is hoe jullie er voor staan, is het handig om na te denken over waar jullie gaan samenwonen. Trekt de een bij de ander in? In een huurhuis moet toestemming gevraagd worden aan de verhuurder. Betreft het een koophuis? Dan is het handig om na te denken of de ander op het contract komt te staan.
  Je kunt er ook voor kiezen om samen een ander huis te zoeken. Welke buurt vinden jullie alle twee leuk? Wat voor soort huis heeft jullie voorkeur (oud, nieuw, rijtjeshuis, appartement, etc), en ga zo maar door.
 3. Wie betaalt wat?
  Nu de inkomsten duidelijk zijn, en de nieuwe lasten (huur of hypotheek en verhoging van gas/water/licht), kunnen jullie afspraken maken over wie wat betaalt. Dit kan op een aantal manieren. Zo kun je een verdeelsleutel hanteren naar inkomen. Wanneer de een bijvoorbeeld €3000 netto verdient en de ander €2000, zou je kunnen zeggen dat de een 3/5 van de vaste lasten betaald, en de ander 2/5.
  Je kunt er ook voor kiezen om alle 2 hetzelfde bedrag over te houden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door alle 2 het salaris te storten op de gezamenlijke rekening, en elke maand “zakgeld” naar een ieder over te maken.
  Alle twee de helft betalen kan ook. Dat is eigenlijk alleen gunstig als jullie ook ongeveer hetzelfde verdienen en ongeveer hetzelfde aan lasten kwijt zijn.
  Als laatste optie kun je ook besluiten dat de een alle lasten draagt, en de ander een vaste maandelijkse bijdrage doet.
 4. Gezamenlijke rekening
  De financiële afspraken zijn in grote lijnen gemaakt. Een gezamenlijke rekening kan het makkelijker maken om overzicht te houden op de gezamenlijke financiële situatie. Van deze rekening kunnen jullie de gezamenlijke vaste lasten betalen. Ook kunnen jullie hier een buffer opbouwen en sparen voor bijvoorbeeld een vakantie.
 5. Verzekeringen / abonnementen
  Om te voorkomen dat jullie dubbele lasten hebben, en dus eigenlijk geld weg gooien, is het raadzaam om jullie verzekeringen en abonnementen eens onder de loep te nemen. Wellicht kunnen jullie verzekeringen omzetten, of stopzetten. Wanneer jullie allebei een abonnement op bijvoorbeeld spotify of netflix hebben, kunnen jullie deze ook omzetten en gezamenlijk gebruik maken van 1 account. Ga er eens voor zitten, dit kan een lonend klusje zijn!
 6. Belasting
  Wanneer je samen woont, moet je dit ook doorgeven aan de belastingdienst. Wellicht zijn jullie fiscale partners / toeslagpartners. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen. Ook kun je nu inkomsten en aftrekposten verdelen. De verdeelsleutel maakt voor de belasting niet uit, als je gezamenlijk maar op 100% uit komt. Je kunt er dus voor kiezen om zo veel mogelijk aftrekposten bij degene met het hoogste inkomen door te voeren. Dit kan een belastingvoordeel opleveren!
 7. Pensioen
  Veel mensen weten niet dat je de partner in veel gevallen kan aanmelden bij de pensioenuitvoerder. Als één van jullie komt te overlijden, heeft de ander mogelijk recht op nabestaandenpensioen. Dat is alleen het geval wanneer de partner ook is aangemeld! Zeker het overwegen waard dus.
 8. Testament
  En als laatste: het testament. Dit had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht, en grote kans dat je besluit hier niets mee te doen. Zonde! Zeker wanneer jullie samen een koopwoning hebben. Een testament kan veel onzekerheden wegnemen en rust brengen wanneer een van jullie komt te overlijden. Kan de achtergebleven partner in het huis blijven wonen? De nabestaanden hebben immers ook recht op (een deel van) de koopwoning. Dat kan betekenen dat de nabestaanden uitgekocht moeten worden (is dat geld er wel?) of dat de achtergebleven partner noodgedwongen een andere woning moet zoeken.

Het is een enorme meerwaarde om financiën van tevoren goed te regelen! Een hoop ruzies gaan immers over geld, en een hoop scheidingen hebben een nare financiële nasmaak. Wanneer dit allemaal goed geregeld is, is er minder spanning, meer zekerheid en meer plezier in het samenwonen. Ik hoop dat deze lijst een start geeft voor een goed gesprek. Wanneer jullie ergens niet uitkomen, of zaken moeten uitzoeken waar jullie niet aan toe komen, kan ik jullie wellicht verder helpen. Ik zoek graag alles voor jullie uit. Kijk eens onder particulier, of neem contact op.

Groetjes,

Noëlle

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *