Energie besparen op verwarming

5 tips om nu energie te besparen op verwarming

Energie besparen. Typ het in op google en je krijgt een hele waslijst van verbouwingen en investeringen om op termijn winst te behalen. Zo kun je de muren isoleren, vloeren isoleren, dak isoleren, zonnepanelen nemen, van het gas af gaan… Allemaal waar, en allemaal ontzettend goed!

Maar misschien woon je wel in een huurhuis en zijn die keuzes niet (alleen) aan jou. En misschien staat de portemonnee zulke verbouwingen ook helemaal niet toe. Misschien is het wél wat voor jou, maar wil je ook nú starten met energie en geld besparen. Welnu, voor jullie hier wat tips waar je direct mee aan de slag kunt. Sterker nog, aan het eind van dit artikel ben je zelfs al begonnen!

In dit artikel kijken we naar verwarming, en hoe je daar vandaag nog op kunt besparen. Zonder kosten te maken!

Stap 1

De ruimtes waar je niet of weinig komt, hebben geen verwarming nodig. Zet daar de verwarming lekker uit! Dichtdraaien die knop. Als het buiten vriest, zet je de verwarming heel laag. Je kunt ook de thermostaatknop op de vorstvrij-stand zetten. Je ziet dit symbool tussen de 0 en 1. Dit is om te zorgen dat er geen kans op bevriezing is bij vorst.

Stap 2

Staat de verwarming aan in de slaapkamer? Zet die ook gelijk maar uit. De dekens houden je vannacht warm, en bovendien is een frisse slaapkamer beter voor de nachtrust.

Stap 3

Zet de verwarming 1 graad lager. Deze heb je waarschijnlijk al vaker gehoord, maar het scheelt echt. We zijn gewoontedieren en je zal daarom de eerste paar dagen wel merken dat het iets kouder is. Maar de nieuwe temperatuur went snel, dit is straks gewoon jouw nieuwe ‘normaal’. Een dekentje op de bank voorkomt dat je vanavond de verwarming hoger zet omdat je het wat kouder krijgt door de vermoeidheid. Best lekker ook toch, om ’s avonds onder een dekentje te kruipen? Warme sokken of sloffen helpen ook. De vloer kan wat koud aanvoelen omdat warme lucht opstijgt en koude lucht daalt. Nog steeds koud? Trek een trui aan. Zo simpel is het soms.

Stap 4

Doe de gordijnen dicht. Dan blijft de warmte binnen en de koude lucht buiten. Zorg er alleen wel voor dat de gordijnen niet over de radiator hangen. Dan sluit je de warme lucht op tussen de gordijnen en het raam. Dat is behoorlijk zonde van de energie en warmte!

Stap 5

Voor je gaat slapen, of eigenlijk al een uur daarvoor, zet je de verwarming op 15 graden. Want waarom zou je je huis verwarmen als je lekker in je bed onder de dekens ligt?

Afhankelijk van hoe goed jouw huis is geïsoleerd, bespaar je nu al tientjes tot over de honderd euro per jaar! Key is vooral: volhouden. Deze tips vandaag opvolgen en morgen weer vergeten, dat zet natuurlijk niet echt zoden aan de dijk. Maak ze onderdeel van je dagelijkse routine. Dat duurt even. Raak niet gefrustreerd als je even versloft. Je kunt bijvoorbeeld een post-it op de thermostaat plakken met de boodschap: – 1 graad. Zet een dagelijks alarm in je telefoon een uur voor je naar bed gaat om de verwarming op 15 graden te zetten. Help jezelf een handje!

Gaat dit hartstikke goed en wil je nog meer makkelijk besparen? Lees dan hier verder over hoe je kunt besparen in de keuken. Ook weer zonder eerst kosten te moeten maken!

1 thought on “Energie besparen op verwarming

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *