Energie besparen in de keuken

energie besparen in de keuken 7 tips

Energie besparen moet voor mij vooral makkelijk zijn. En niet omdat ik energie besparen niet belangrijk vind, het tegendeel juist. Het moet voor mij vooral makkelijk zijn, omdat ik anders weet dat er niet veel van terecht komt. Kleine stapjes, die onderdeel worden van een routine. Zo heb je de grootste kans op succes. Want een weekje besparen kunnen we allemaal. Het volhouden is juist een dingetje, dat weten we in februari vaak maar al te goed (goede voornemens gehad, iemand? 😉 ).

Laten we ons dus even alleen focussen op besparingen in de keuken. En dan ook nog eens besparingen die geen geld kósten. Ik ben namelijk zo iemand die eerst beloond moet worden voor ik een stapje verder ga, en voor mij zit er geen besparingsbeloning op de portemonnee trekken.

Alléé, daar gaan we!

Tip 1

Kook met de deksel op de pan! Laat de warmte niet ontsnappen, om het vervolgens van onderaf weer toe te voegen. Dat klinkt al behoorlijk zonde, en dat is het dus ook. Iemand zei vroeger tegen mij, koken is bijblijven. Zeker wanneer je kookt met de deksel op de pan is er bij blijven wel handig. Van overkokende rijst is nog niemand vrolijk geworden.

Tip 2

Als het water kookt, dan kookt het. Je hoeft het water alleen maar op temperatuur te houden, dus waarom zou je op hoog vuur of op een hoge stand blijven koken? Het kan alleen maar sneller aanbranden wanneer je op hoog vuur blijft koken. Dus ook in dat opzicht is het handiger om het vuur laag te zetten wanneer het water kookt.

Tip 3

Kook je elektrisch? Dan is water koken in een waterkoker voordeliger. Giet het daarna over in de pan. Kook je op gas? Dan is er geen financiële winst te behalen door het eerst te koken in een waterkoker.

Tip 4

Laat de oven lekker open staan als je klaar bent met bakken. Heerlijk toch, die warme lucht? Dit is dan weer niet aan te raden als kleine kinderen hier makkelijk bij kunnen. Verbrande handjes en knietjes wens ik niemand toe. Veiligheid voor alles.

Tip 5

Zet de afzuiger op tijd uit. De afzuiger hoeft echt geen half uur na het koken nog aan te staan. Je trekt alle warme lucht ook uit de keuken. Super zonde! Scheelt ook in de herrie trouwens. Nog een voordeel.

Tip 6

Laat de koelkast/vriezer niet onnodig open. Er komt extra koude lucht de keuken in en warme lucht de koelkast/vriezer in. Dit is twee keer iets wat niet wenselijk is. Wij hebben een koelkast die heel neurotisch begint te piepen als deze een tijdje open staat. En ik kan je zeggen dat dat werkt. Ik heb zo’n hekel aan dat piepje dat ik de deur nooit meer open laat staan.

Tip 7

Als we het dan toch over de koelkast en vriezer hebben, loop even de rubbertjes na, en kijk of de apparaten wel waterpas staan. Scheef staan kan er namelijk voor zorgen dat de deuren gaan hangen, en een beetje open blijven staan. Daar gaat je koele lucht zo de keuken in… En de koelkast maar bijkoelen.

Ben je goed opweg, en wil je meer manieren om makkelijk energie te besparen? Kijk ook eens naar dit artikel, waarin ik tips geef die allemaal betrekking hebben op verwarming. En wederom niets kosten, maar wel opleveren!

Heb je nog vragen, wil je dat ik iets voor je uitzoek, of heb je zelf tips? Laat het weten in een reactie!

1 thought on “Energie besparen in de keuken

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *